Odnosi in partnerstvo

Kako se soočiti s koncem zveze?

Konec zveze

Končanje odnosa je lahko za moške zelo težak dogodek, še posebej če zveza traja dlje časa. Velikorat smo moški popredalčkani v tisti status alfa moški, kjer naj bi bili odporni na tista čustva izgube in spremembe v našem življenju. Ampak to je popolnoma napačno razmišljanje, saj smo moški povsem drugačni, kot pa se včasih zdi ženskam.

Moško smo ranljiva bitja. Pogosto imamo večje težave v obdobju po razvezi, ker se ne moremo na nikogar obrniti, da bi nam ta oseba pomagala, da bi konec lahko ustrezno obdelali in nadaljevali z svojim življenjem. Ženske so vzpostavile več mrež pogovarjanja o svojih čustvih s svojimi prijatelji in družino. Fantje običajno ne govorimo o the stvareh s svojimi prijatelji, ker se nam to ne zdi moško. Torej, nimamo nobenega ventila, kjer bi se lahko pogovarjali, kako se počutimo. To, da se razidemo z žensko, je za nas težak proces.

Vse se začne z osnovnim, a zelo težkim nasvetom: preprosto morate pustiti, da se to zgodi. Da vaša čustva pridejo na plano in da jih ne držite v sebi. Čustva, za katera menite, da bodo uničila vaš svet, in vas v očeh drugih ljudi naredile manj moškega. Postali ste čustveno in kemično odvisni od svojega bivše, zato je dejstvo, da je ni več v vašem življenju podobno, kot če bi kar naenkrat ostali brez heroina.

5 faz prekinitve odnosa

Zatiranje teh čustev, ki jih doživljate v času po prekinitvi odnosa, ali poskušanje pobegniti od njih bo samo podaljšalo vaše prebolevanje svoje bivše ženske. Prekinitev zveze z človekom, ki vam je bil tako zelo blizu, je podobno žalovanje po smrti ljubljenega. Samo da je ta oseba še vedno živa. Študija,  ki jo je psihologinja Elisabeth Kübler-Ross začela pred desetletji, je pokazala, da morate iti skozi pet faz, da bi resnično preboleli. Malce morbidno, kajne? Toda zelo pomembno.

1. Zanikanje

Najprej pride stanje zanikanja. Razmišljali boste “kako se mi to lahko zgodi?” Zavedate se sicer, da je razmerja konec, vendar pa vaše srce ni pripravljeno na to, da te osebe ne bo več v vašem življenju. Še vedno obstaja tisto upanje, da se bodo stvari morda spremenile, še posebej v primeru, da ste bili vi v vlogi zapuščenega.

V tej fazi je ključnega pomena, da prekinete komunikacijo z vašo bivšo punco. Naredite digitalno detoksikacijo, s tem, da jo blokirate na socialnih kanalih, da izbrišete, ali vsaj pospravite vajine fotografije nekam, kjer vam jih ne bo treba gledati. V nasprotnem primeru boste v skušnjavi, da jo kontaktirate, s tem pa ne boste sebi naredili nič dobrega, kar se tiče prebolevanja.

2. Jeza

Za zanikanjem pride val jeze. Jezni ste nanjo, nase, njene prijatelje, vaše prijatelje, njeno družino, jezni ste celo na njenega zobozdravnika. Jeza morda sploh ni racionalna, a ponavadi pride v času prebolevanja. V redu je, da se počutite jezne, pazite samo, kam jezo usmerite. Nočemo, da spravljate vašo jezno na vaše sodelavce in na vaše bližnje, saj ti niso krivi, da ste se razšli z vašo ljubeznijo. Prav tako jeze ne poskušajte potlačiti, ker bo slej kot prej izbruhnila. Najdite pameten način, kako se je rešiti. Mi vam predlagamo tek, fitnes in morda kakšen borilen šport.

3. Prosjačenje

Ko jeza izgine, ko se je končno rešite, se vaš um začenja pogajati s preteklostjo in možno je, da boste poskušali ponovno vzpostaviti komunikacijo z vašo bivšo punco. Začnete razmišljati “morda obstaja način, da lahko popraviva stvari” ali “če bi morda šla k psihologu, ali strokovnjaku za medsebojne odnose, bi lahko rešila ta nerešena vprašanja.” Naenkrat dobite idejo, da še vedno obstaja možnost, da bosta spet skupaj. Na tej točki je zelo pomembno, da omejite vso komunikacijo z bivšo. Povsem možno je, da boste izpadli opupani in celo malce nori. V tej fazi niti ni čas, da bi z njo vstopili v prijateljsko cono. Zavedati se morate, da bo ta faza prešla.

4. Depresija

Tukaj postane temno. V šoku ste, jezni ste, zmedeni in nerazumno optimistični. Za temi čustvi pride žalost. Žalostni ste, zase in za svoj odnos. Celo majhne naloge, kot je vstajanje zjutraj ali nakupovanje osnovnih stvari, se zdijo naporne. Dejstvo je, da morate iti skozi to. Prišla bo žalost in vi jo morate čutiti.

Obkrožite se s pravimi osebami: prijatelji in družino, ki vas imajo radi. Mogoče tiste, ki jih niste videli čez nekaj časa in ki vas bodo razvedrili. Pojdite na potovanje. Enako pomembno je, da se držite stran od strupenih prijateljev, ki vas poskušajo napeljati na neprave poti. To so tisti “prijatelji”, ki vas bodo spodbujali, da se drogirate in popijete neomejene količine alkohola. Če imate velike težave s funkcioniranjem, vam svetujemo, da si poiščete dobrega terapevta, ki vas bo vodil po poti okrevanja.

5. Sprejetje

Zadnja faza. Na koncu se boste sprijaznili z dejstvom, da gremo v življenju naprej. Upamo, da ste se dokončno sprijaznili z razhodom in da lahko zapečatite odnos. Novim dogodivščinam naproti.

Sčasoma boste pripravljeni z bivšo zgraditi nek platonski odnos, in hvaležni boste za izkušnjo, ki ste jo imela skupaj. Verjetno je imela velik vpliv na to, kdo ste sedaj in ste se veliko naučili iz tega odnosa. Torej, bodite hvaležni za to, kar se vam je zgodilo, tudi če je bilo težko.