Šport in prosti čas

Joga kot del življenja: 5 pozitivnih učinkov

Pozitivni učinki joge

Ena od velikih zmot v razmišljanju o tem, kaj je joga, je zagotovo mnenje, da gre za sedenje v položaju lotosovega cveta in meditiranje. Ljudje pogosto zamenjujejo jogo in meditacijo, ker si takšno sliko morda ustvarijo zaradi izkrivljene podobe na kakšni sliki ali v filmu.

Joga je v resnici zelo zahtevna telovadba, ki človeku pomaga razgibati tako telo kot duha. Učinki joge pa so tako zelo pozitivni, da bi o njenem izvajanju resnično morali razmisliti vsi. Oglejmo si pet pozitivnih učinkov, ki jih ima na nas joga.

1. Izboljša našo gibljivost

Prva misel, ko pomislimo na jogo, je, da nam ne bo uspelo izvajati zahtevnih položajev, ki jih vidimo na spletu, v knjigah ali na televiziji. Strah je popolnoma odveč, kajti cilj izvajanja joge je, da svoje telo pripravimo do tega, da bo bolj gibljivo, in ne do tega, da bi zadostili fotografijam v revijah.

Poznamo več oblik in vrst joge, zato naj bo prva naloga iskanje primernega mentorja oziroma tečaja. Z jogo se naše telo navadi na gibe, ki jih prej ni poznalo, zapostavljene mišice pričnejo končno opravljati svojo nalogo, popravi se telesna drža, oblika, pa tudi samozavest zaradi vsega naštetega.

2. Pozitiven učinek na srce in ožilje

Če nas v življenju glede zdravja kaj zares skrbi, je to naše srce. Glavna mišica v telesu, ki skrbi za črpanje krvi in brez katere enostavno ne bi preživeli. Največja nevarnost za srce in ožilje pa predstavlja povišan krvni tlak, ki ga imenujemo tudi »tihi ubijalec«.

Joga dokazano pozitivno vpliva na zdravje srca in stanje krvožilnega sistema na način, da se tako ustali tudi krvni tlak. Eden izmed bolj zanimivih podatkov je primerjava testiranih oseb, ki so v eni skupini krvni tlak uravnavale s prehrano in vadbo, v drugi pa z jogo. Druga skupina je imela precej boljše rezultate.

3. Odpravlja stres in z njim povezane težave

Da je stres eden izmed nevarnejših dejavnikov za naše zdravje, se zavedamo. Prav tako danes vemo, da stres povzroča tako psihične kot fizične težave. Z jogo in pravilnim dihanjem sami sebe pripravimo do tega, da umirimo duha in se pričnemo zavedati pomena življenja. Joga učinkovito odpravlja stres, kar ima za posledico kopico pozitivnih učinkov na naš vsakdan.

4. Izboljša spanec

Pomen kvalitetnega spanca sodi v sam vrh prioritet, ki se jih moramo držati, če želimo ostati zdravi ter živeti dolgo in srečno življenje. Odpravljanje stresa nam omogoča prav to, zato je joga še kako koristna za naš urejen spalni ritem in dovolj spanca, med katerim se naše telo regenerira, skrbi za ustaljene nočne procese, hkrati pa možgani predelajo vse zajete informacije.

5. Omogoča duhovno rast in zavedanje

Vse bolj se zavedamo, kako zelo pomembno je, da v življenju duhovno rastemo. Gre za obdobje, ko se zavemo sami sebe in v iskanju svojega boljšega jaza in smisla življenja odpremo svoja srca navzven. S tem postanemo boljši človek in sočlovek, pa tudi nekdo z dodano vrednostjo temu svetu in svojim najbližjim.