Šport in prosti čas

5 pozitivnih učinkov plavanja na telo

Učinki plavanja na telo

Da je plavanje odlična vadba in obenem sprostitev, je znano že dolgo. Le kdo se ne požene rad v vodo in uživa v tistem breztežnostnem stanju, medtem ko ga objema le voda. Ta je še posebej prijetna v poletnih mesecih, ko razgreti iščemo osvežitev.

A plavanje samo poleti ni najboljša odločitev. Plavamo lahko namreč skozi celo leto in na ta način poskrbimo za vrsto pozitivnih učinkov na naše telo. Tokrat smo za vas izbrskali 5 takšnih, mimo katerih ne moremo, ko pomislimo na zdrav duh v zdravem telesu.

1. Boljša telesna pripravljenost

Pri plavanju gre za način gibanja, pri katerem pošteno obremenimo telo, povišamo srčni utrip in s tem izzovemo več pozitivnih učinkov. Prvi je zagotovo krepitev srčne mišice in srčno žilnega sistema, drugi pa boljša kondicija. Z rednimi treningi plavanja naše telo hitro napreduje na področju boljše pripravljenosti, kar se kmalu pokaže tudi v vsakdanjem življenju.

2. Idealna telesna teža

Ker se pri plavanju pokuri veliko kalorij, je jasno, da se na ta način reducira tudi odvečna telesna teža. Gre za odličen način hujšanja, ki je obenem idealen za ljudi s prekomerno težo, saj njihovo telo med vadbo ni tako obremenjeno, kot je to na primer v telovadnici, kjer trpijo hrbtenica in sklepi. Pri plavanju nas pri tem razbremeni voda.

3. Izboljšan imunski sistem

Redni plavalci imajo močno izboljšan imunski sistem, ki je v prvi vrsti posledica redne vadbe. Pritisk vode obenem skrbi za boljšo cirkulacijo krvi, še posebej priporočljivo za boljši imunski sistem pa je plavanje v hladnejši vodi.

4. Obremenjevanje kopice mišic

Pri plavanju gre za način gibanja, pri katerem obremenjujemo v prvi vrsti roke, ramenski obroč, prsne mišice in noge. A v resnici pri plavanju deluje kar dve tretjini vseh mišic. Prav zato boste pozitivno presenečeni, če se boste plavanja lotili na sistematičen način, kako hitro se vam bo pričelo oblikovati telo.

5. Odganjanje stresa

Ljudje smo vsak dan podvrženi različnim oblikam stresa. Vsak se z njim spopada po svoje, a rečemo lahko, da je plavanje ena izmed boljših oblik anti-stresne terapije. Med plavanjem smo sami s seboj, naše telo lebdi v vodi, kar sproža lepe občutke ter lahkotnost. Redni plavalci prisegajo, da je redno plavanje vsaj tako dobro ali celo boljše kot sama meditacija.

Pri plavanju se morate osredotočiti na pravilno in enakomerno dihanje, ob tem pa ujeti še enakomeren ritem plavanja, pa boste na pravi poti v zen. Plavanje ni drag šport, prav tako pa ne potrebujete kakšne posebne športne opreme. Dovolj bodo že kopalke, velika brisača in plavalna očala.