Zdravje in prehrana

Hrana proti staranju za podporo vašemu 40-letnemu telesu

Zdrav brokoli

Lepa, sijoča ​​koža se začne s tem, kako jemo, in vsa živila ki vam jih bomo omenili v tem prispevku, lahko pripomorejo k še boljšim rezultatom.

Ko imamo raznovrstno, zdravo prehrano z različmimi živili, napolnjenimi z antioksidanti, zdravimi maščobami, vodo in nujnimi hranili, bo naše telo pokazalo svojo hvaležnost s svojim največjim organom: našo kožo. Navsezadnje je koža pogosto prvi del našega telesa, ki kaže notranje težave, in vse lepotne zadevice, kot so losjoni, kreme, maske in serumi so le sekondarnega pomena, ko gre za zdravje vaše kože.

Raziskovalci so celo ugotovili, da je uživanje sadja in zelenjave najvarnejši in najbolj zdrav način za boj proti gubam in upadli koži. Pripravljeni, da zasijete? Tukaj je 10 najboljših živil proti staranju, ki negujejo vaše telo in povzročajo tisti sijaj kože, ki prihaja od znotraj.

1. Vodna kreša

Zdravstvene koristi vodne kreše ne razočarajo! Ta hranilna zelenjava je odličen vir:

 • kalcija
 • kalija
 • mangana
 • fosforja
 • vitaminov A, C, K, B-1 in B-2

Vodna kreša deluje kot notranji antiseptik in povečuje prekrvavitev in dostavo mineralov v vse celice telesa, kar povzroči povečano oksigenacijo kože. V paketu z vitaminoma A in C lahko antioksidanti v vodni kreši nevtralizirajo škodljive proste radikale. Poskusite: Dodajte peščico te okusne zalenjave vašo solato danes za žarečo kožo in splošno izboljšano zdravje in počutje!

2. Rdeča paprika

Rdeče paprike so napolnjene z antioksidanti, ki so kralji, ko gre za preprečevanje staranja. Poleg visoke vsebnosti vitamina C, ki je dober za proizvodnjo kolagena, rdeče paprike vsebujejo močne antioksidante, imenovane karotenoide.

Rdeča paprika

Rdeče paprike vsebujejo močne antioksidante kartenoide.

Karotenoidi so rastlinski pigmenti, ki so odgovorni za svetlo rdečo, rumeno in oranžno barvo, ki jo vidite v mnogih vrstah sadja in zelenjave. Imajo različne protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami pred soncem, onesnaženjem in okoljskimi toksini. Poskusite: narežite papriko in kose potopite v humus kot prigrizek, dodajte jih v solato ali pa jih specite v pečici z malce česna in olivnega olja.

3. Papaya

Ta okusna superhrana je bogata z različnimi antioksidanti, vitamini in minerali, ki lahko pripomorejo k izboljšanju elastičnosti kože in zmanjšanju videza finih linij in gub. Papaja vsebuje naslednje vitamin in minerale:

 • vitamini A, C, K in E
 • kalcij
 • kalij
 • magnezij
 • fosfor
 • B vitamini

Široka paleta antioksidantov v papaji pomaga preprečevati poškodbe zaradi prostih radikalov in lahko upočasni znake staranja. Papaja vsebuje tudi encim, imenovan papain, ki zagotavlja dodatne koristi za preprečevanje staranja, saj deluje kot eden izmed najboljših protivnetnih sredstev. Najdemo ga tudi v številnih pilingih.

Torej, uživanje papaje (ali uporaba zdelkov, ki vsebujejo papain) lahko pomaga telesu, da “odvrže” mrtve celice kože, zaradi česar boste imeli žarečo, živahno kožo!

Poskusite: svež sok limete pokapajte čez velik krožnik papaje, kot del zajtrka, ali pa pripravite masko iz papaje in jo pustite delovati čez noč!

4. Borovnice

Borovnice so bogate z vitamini A in C, pa tudi z antioksidantom, ki se zoperstavlja starosti in se imenuje antocijanin. To je tisto, kar borovnicam da globoko in lepo modro barvo.

Ti močni antioksidanti lahko pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca, stresa in onesnaženja, tako da ublažijo vnetni odziv in preprečijo izgubo kolagena.

5. Brokoli

Brokoli je protivnetno živilo, ki preprečuje staranje. Vsebuje:

 • vitamina C in K
 • različne antioksidante
 • vlaknine
 • folat
 • lutein
 • kalcij

Vaše telo potrebuje vitamin C za proizvodnjo kolagena, glavne beljakovine v koži, ki mu daje moč in elastičnost. Poskusite: brokoli lahko zaužijete surov za hiter prigrizek, če pa imate čas, ga rahlo poparite. Kuhanje brokolija dejansko pomaga sprostiti več zdravstvenih koristi za vaše telo.

Prav tako je hranilna snov lutein v brokoliju povezan z ohranjanjem spominskega delovanja možganov, vsebuje pa tudi vitamin K in kalcij, ki sta bistvenega pomena za zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze.

6. Špinača

Špinača je super hidratantna in polna antioksidantov, ki pomagajo pri oksidaciji in obnavljanju celotnega telesa. Bogata je tudi v:

 • vitaminih A, C, E in K
 • magneziju
 • rastlinskem heme železo
 • luteinu

Visoka vsebnost vitamina C v listnato zeleni zeleni barvi povečuje proizvodnjo kolagena in ohranja kožo močno in gladko. Vendar to ni vse. Vitamin A, ki ga zagotavlja špinača, lahko prispeva k močnim, sijočim lasem, medtem ko vitamin K pomaga zmanjšati vnetje v celicah.

7. Avokado

Avokado ima veliko dobrih maščobnih kislin, ki spodbujajo gladko, voljno kožo. Vsebuje tudi različne esencialne hranilne snovi, ki lahko preprečijo negativne učinke staranja, vključno z:

 • vitamini K, C, E in A
 • B vitamini
 • kalijem

Visoka vsebnost vitamina A v avokadu nam lahko pomaga pri izgubi mrtvih kožnih celic, kar povzroča sijočo kožo. Njihova vsebnost karotenoidov lahko pomaga tudi pri blokiranju toksinov in poškodb zaradi sončnih žarkov ter pomaga pri zaščiti pred rakom kože.

Poskusite: Vmešajte avokado v solato, smoothie ali pa ga pojejte kar na žlico. Takoj, ko ste mislili, da ste poskusili vse načine, kako pojesti avokado, imamo še enega. Lahko ga poskusite tudi lokalno kot neverjetno vlažilno masko za boj proti vnetju, zmanjšanju rdečice in preprečevanju gub!

8. Sladki krompir

Oranžna barva sladkega krompirja izvira iz antioksidanta, imenovanega beta-karoten, ki se pretvori v vitamin A. Vitamin A lahko pomaga obnoviti elastičnost kože, spodbuja obnavljanje kožnih celic in na koncu prispeva k mehki, mladostni koži.

Ta okusna zelenjava je tudi odličen vir vitaminov C in E, ki lahko zaščitita našo kožo pred škodljivimi prostimi radikali.

9. Semena granatnega jabolka

Granatna jabolka se že stoletja uporablja kot zdravilno medicinsko sadje. Visoka vsebnost vitamina C in različnih močnih antioksidantov lahko zaščitijo naše telo pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšajo stopnjo vnetja v našem sistemu.

Ti zdravi plodovi vsebujejo tudi spojino, imenovano punicalagins, ki lahko pomaga ohranjati kolagen v koži in upočasnjuje znake staranja. Poskusite: Sladke male dragulje potresite na orehovo solato s špinačo za nego proti staranju!

Raziskave so pokazale tudi, da lahko spojina v granatnem jabolku, imenovana urolitin A, ki nastane, ko granatna jabolka sodelujejo z bakterijami v prebaviluh, pomladi mitohondrije.

Če iščete živila, ki delujejo proti staranju, poskusite sadje in zelenjavo v močnih barvah. Bogati odtenki so ponavadi znak močnejših antioksidantov, ki ohranjajo kožo zdravo in živahno.